Stockholm
+46 70 670 04 92
info@endstate.se

Du väljer om du är beredd att dansa – med detaljerna

Vi samlar kritisk kompetens för att utveckla ditt företag

Du väljer om du är beredd att dansa – med detaljerna

För några dagar sedan lyssnade jag på ett föredrag som hölls av VD’n för ett företag som heter Linak. Ett företag som är specialiserat på elektriska linjära ställdon. Det var en historisk odysee om ett lyckat familjeföretag.

VD’n sa en del bra saker men det är bara en sak som fastnade; jag agerar hela tiden som om bolaget skulle vara i kris.

Han skämtade men jag känner igen mig. Inte för att det alltid handlar om att hålla hela företaget i någon form av krisläge men att alltid vara med. Jim Collins är en författare som jag verkligen gillar. Han som skrivit From good to great bland annat, men vi ska uppehålla oss vid det eleganta uttrycket produktiv paranoia.

Collins pratar om 10x’ers. Bolag som som slår sina medtävlare med mer 10 gånger resultatet. Dessa har en historiskt positiv utveckling över x och y axeln, där basen på y axeln utgör dödens linje. Att hamna under den innebär game over.

Produktiv paranoia handlar ett förhållningssätt i bolaget att saker kan ändras våldsamt, snabbt, oväntat och att det handlar om att skapa bästa förutsättningar för att kunna hantera dem.

#1 Bygg reserver och buffertar

#2 Hantera risk – konkurshot, asymmetrisk-, okontrollerbar- och tidsbaserad risk

#3 Zooma in och ut – eftersträva superkänslighet i strävan att förstå förändrade förhållanden

Det ligger mig nära som person att ha en åsikt om vad som är och vad som kanske är och jag vill påstå att att vara produktivt paranoid har sina fördelar. Inte alltid bekvämt men möjliggörande och ökar sannolikheten att lyckas, då det leder till en ökad proaktivitet.

Bill Gates lär ha sagt att ”fear should guide you, but it should be latent”.

Bent Jenssen, VD och ägare av Linak visade på en tillväxtkurva med några hack i, och skämtade om att han inte varit närvarande vid dessa tillfällen. Det var kanske så. Min egen erfarenhet är att den produktiva paranoian ibland skapat sömnlösa nätter men också möjligheten att hinna fram i tid, där utmaningen ligger i att inte slappna av på fel saker över tid.

Jag tror att fallenheten för detta är personligt, men ökar med ansvaret. Som många andra saker, ett val.

The devil lies in the details.

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar